Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Μικελάντζελο Αντονιόνι

Συνεχίζεται το μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο Ιταλό δημιουργό Μικελάντζελο Αντονιόνι (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του) με την προβολή απόψε το βράδυ στις 8 μ.μ. στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206) του ντοκιμαντέρ «Antonioni su Antonioni», σε σκηνοθεσία του ιστορικού του κινηματογράφου Κάρλο ντι Κάρλο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και θα προλογίσει την ταινία του, συζητώντας με τον Μισέλ Δημόπουλο.
Χθες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Κάρλο ντι Κάρλο συνομίλησε με τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο για τον Αντονιόνι (1912 - 2007), ο οποίος κατάφερε με το έργο του (16 ταινίες μεγάλου μήκους και 18 μικρού μήκους στη διάρκεια 50 χρόνων) να αναλύσει την «αρρώστια των συναισθημάτων», τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις φοβίες που συνθλίβουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Ακολούθησε, μετά τη συζήτηση, η προβολή της θρυλικής "Περιπέτειας", που στην πρώτη προβολή της στο Φεστιβάλ των Καννών αποδοκιμάστηκε από το φεστιβαλικό κοινό, που δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να αποδεχθεί τον κινηματογραφικό μοντερνισμό του Αντονιόνι - τη χρονιά εκείνη τον Χρυσό Φοίνικα πήρε το "Ντόλτσε Βίτα" του Φεντερίκο Φελίνι. Οι αντιδράσεις όμως τελικά έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, κινητοποίησαν πολλούς διανοούμενους και κινηματογραφιστές υπέρ του Αντονιόνι.
Το αφιέρωμα «Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι», σε επιμέλεια Κάρλο ντι Κάρλο, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής.
Το ντοκιμαντέρ «Antonioni su Antonioni» του συνεργάτη και φίλου του Αντονιόνι Κάρλο ντι Κάρλο πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2008, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του κινηματογραφιστή, και είναι μια συλλογή πολύτιμων τηλεοπτικών συνεντεύξεών του και προσωπικών του εξομολογήσεων.
Αμήχανος μπροστά στα μικρόφωνα, αλλά αμέσως μετά πρόθυμος, φιλικός, ευγενικός, ειρωνικός και πνευματώδης, ο Αντονιόνι αποδεικνύει ότι, αν και σπάνια μίλησε για τον εαυτό του, δεν υπήρξε ποτέ απρόθυμος να το κάνει. Ο Αντονιόνι, ο οποίος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ακινητοτοποιημένος και ανήμπορος να μιλήσει, πέθανε στις 30 Ιουλίου 2007, σε ηλικία 95 ετών.
Από αύριο έως και την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου θα προβληθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης οι ταινίες: «Μπλόου Απ», «Ζαμπρίσκι πόιντ», «Η ταυτότητα μιας γυναίκας», «Το χρονικό ενός έρωτα», «Το μυστήριο του Ομπρεβαλντ», «Η κόκκινη έρημος».
Παράλληλα, πριν από τις ταινίες, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη, ενώ θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ «Κίνα», που ο Αντονιόνι γύρισε το 1972 μετά από πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης. Η προβολή του στην Κίνα επιτράπηκε, τελικά, μόλις το 2002.
Ακόμη, στο auditorium του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου (Πατησίων 47) θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα ταινίες του σύγχονου ιταλικού κινηματογράφου. Το αφιέρωμα ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου με την προβολή της ταινίας "L' industriale" του Τζιουλιάνο Μοντάλντο, μια ταινία για την Ιταλία της μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 11 Μαρτίου (δεν θα πραγματοποιηθεί προβολή τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου). Πολλές από τις ταινίες που θα προβληθούν παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ, αλλά δεν αγοράστηκαν από ελληνικές εταιρείες διανομής και δεν είχαμε την ευκαιρία να τις δούμε στην Ελλάδα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου