Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ο Λευκός Πύργος σε 3D αναπαράσταση
Ένα βίντεο που μας ταξιδεύει στο χρόνο, μας γεμίζει νοσταλγία και μας συγκινεί, παρουσίασαν – το πρώτο μιας σειράς ανάλογων έργων – δύο καλλιτέχνες, ο Βλαδίμηρος Νεφίδης 3D animator και ο Δαμιανός Μαξίμοφ, μοντέρ, με θέμα τον Λευκό Πύργο, όπως αυτός ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Με φωτογραφίες, σχέδια και χάρτες της εποχής εκείνης, οι δύο καλλιτέχνες όχι μόνο αναπαριστούν την περιοχή γύρω από το Λευκό Πύργο, αλλά προκαλούν τη σκέψη: πώς έγινε τις περασμένες δεκαετίες η όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης να μετατραπεί σε τσιμεντούπολη;
3D Αναπαράσταση Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, αρχές 20ου αιώνα
3D Animation -Vladimiros Nefidis
Video Editing -Damianos Maximov
Music- Ευανθία Ρεμπούτσικα, "Μέσα άπο σένα ".


Ο Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, στο παρελθόν αποτελούσε το νοτιοανατολικό πύργο της οχύρωσης της. Ο πύργος είναι κυλινδρικός με ύψος 33,90 μ. και διάμετρο 22,70 μ. Έχει ισόγειο και έξι ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο μήκους 120 μ.
Το 1890 ένας κατάδικος για να αποκτήσει την ελευθερία του άσπρισε με ασβέστη τον πύργο και από τότε έμεινε η σημερινή ονομασία του, «Λευκός Πύργος»
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κτίσθηκε στα τέλη του 15ου αι., μετά την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, και αντικατέστησε έναν παλαιότερο βυζαντινό πύργο.
Στη μακρά ιστορία του, ο πύργος έχει αλλάξει κατά καιρούς ονόματα και χρήσεις. Τον 18ο αιώνα αναφέρεται ως «Φρούριο της Καλαμαριάς», ενώ το 19ο αιώνα ως «Πύργος των Γενιτσάρων» και «Πύργος του Αίματος». Τα δύο τελευταία ονόματα οφείλονται στο γεγονός ότι ήταν φυλακή βαρυποινιτών και η όψη του βαφόταν με αίμα από τις συχνές εκτελέσεις των φυλακισμένων από τους Γενίτσαρους. Το 1890 ένας κατάδικος για να αποκτήσει την ελευθερία του άσπρισε με ασβέστη τον πύργο και από τότε έμεινε η σημερινή ονομασία του, «Λευκός Πύργος».
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, ο πύργος περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο και είχε κατά καιρούς διάφορες χρήσεις. Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στέγαζε το κέντρο διαβιβάσεων των Συμμάχων. Ακόμη χρησιμοποιήθηκε για την αεράμυνα της πόλης και ως Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην αρχή του 20ού αιώνα στο χώρο γύρω από τον πύργο λειτουργούσε το περίφημο καφενείο και το «Θέατρο του Λευκού Πύργου», που κατεδαφίστηκαν το 1954, με σκοπό την επέκταση του πάρκου. WWW. THEOC.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου