Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Δίσκος Φαιστού


Το αίνιγμα που κρατά καλά κρυμμένο ο δίσκος της Φαιστού εδώ και 38 περίπου αιώνες υποστηρίζει ότι έλυσε ο γλωσσολόγος κι αρχαιολόγος Γκάρεθ Όουενς, που πιστεύει ότι ο δίσκος είναι «το πρώτο μινωικό cd rom», στο οποίο έχει εγγραφεί μια προσευχή προς την μητέρα.Ο γλωσσολόγος που μελετάει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Δίσκο τα τελευταία έξι χρόνια, εντοπίζει πως τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.
Κλειδί για την ανάγνωση του δίσκου είναι και η λέξη ΑΚΚΑ που εμφανίζεται και σημαίνει «έγκυος μητέρα», αλλά και η I-QE που ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία».. Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει, σύμφωνα με τη μελέτη του Όουενς.
Τα παραπάνω παρουσίασε ο διεθνούς φήμης μελετητής, συντονιστής του προγράμματος ERASMUS + του ΤΕΙ Κρήτης, μιλώντας σε εκδήλωση στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας πριν από λίγες μέρες. TVXSΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου