Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

καθαριζω το σχολείο μου...

Ιαπωνία: Μάθημα... υπευθυνότητας, η Ώρα της Καθαριότητας


Αν και στην Ιαπωνία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πολλά μαθήματα επιλογής, ένα τουλάχιστον μάθημα είναι υποχρεωτικό, τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο, και αυτό είναι το μάθημα της καθαριότητας.
Το Soji No Jikan, που σημαίνει «Ώρα καθαριότητας», έχει διάρκεια 15 λεπτών κατά τα οποία οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες-συνεργεία καθαρισμού, αναλαμβάνουν να καθαρίσουν (σκούπισμα, σφουγγάρισμα κ.λπ.) τις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και τα γήπεδα, τους διαδρόμους και τις τουαλέτες.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα, υπάρχει ελεύθερος χρόνος μισής ώρας για παιχνίδι ή ελεύθερη απασχόληση. Όταν αυτός ο χρόνος τελειώσει, οι μαθητές ακούνε από τα μεγάφωνα μια συγκεκριμένη μουσική που σημαίνει την έναρξη της ώρας καθαριότητας. Ανά ομάδες και με τα σύνεργα καθαριότητας ανά χείρας, τα παιδιά ξεχύνονται σε όλο το σχολείο, με σκοπό να το αφήσουν όπως το βρήκαν το πρωί, που έφτασαν για το μάθημά τους.
Στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος είναι το να μάθουν τα παιδιά την υπευθυνότητα, την εκτίμηση, την υπερηφάνεια και τον σεβασμό προς το σχολείο τους και τις εγκαταστάσεις που έχουν το προνόμιο να χρησιμοποιούν. Μάλιστα το συγκεκριμένο μάθημα έχει την απόλυτη αποδοχή των γονέων. Δεν είμαστε σίγουροι για το τι συμβαίνει στα σπίτια και ιδιαίτερα στα δωμάτια αυτών των παιδιών, αλλά πάντως σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα του σχολείου τους, φαίνεται ότι είναι συνεπή.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Οι γονείς ως πρότυπο


Το παιδί διαμορφώνει την ταυτότητα του έχοντας ως πρότυπο τους γονείς του.
Γιατί οι άνθρωποι υπάρχουν απ’ τη στιγμή που βρίσκουνε
μια θέση στη ζωή των άλλων.
Ή ένα θάνατο για τη ζωή των άλλων…
Τάσος Λειβαδίτης

Εάν οι γονείς έχουν υγιείς προσωπικότητες, ανοίγεται για κείνον διάπλατα ένας δρόμος, όπου οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και οι εσωτερικές συγκρούσεις αφορούν υποτυπώδη θέματα που δεν μπορούν να αναστείλουν την ομαλή του λειτουργία.
Εάν οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει τις δικές τους ψυχικές δυσκολίες, αυτό θα γίνει πηγή ευτυχίας για το παιδί  τους, γιατί θα  χτίσει, πάνω σε γερά θεμέλια, ένα υγιή εαυτό με υλικά σταθερότητας, συνέχειας και συνοχής που θα μπορεί να αποδέχεται το θετικό στη ζωή του και να το αξιοποιεί, ενώ το αρνητικό θα το επεξεργάζεται και θα καλλιεργεί τα μαθήματά του.
Εάν αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον ψυχικής ηρεμίας, εσωτερικεύει ανενόχλητο τα χαρακτηριστικά των γονιών του και στη συνέχεια δημιουργεί ένα καμβά, όπου αναδεικνύεται μια σύνθεση στοιχείων και από επιρροές άλλων σημαντικών ανθρώπων, που μπορούν να επιδράσουν θετικά στη διαμόρφωση του ψυχισμού του.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Διαδικτυακός Εκφοβισμός



Ως εκφοβισμός ή παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου, θεωρείται οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς.
Πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά. κι η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Ο στόχος της μη αποδεκτής κοινωνικά, αυτής συμπεριφοράς είναι ο επιτιθέμενος να προκαλέσει ζημία ή να βλάψει το θύμα του.
Μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που χαρακτηρίζεται «διαδικτυακός εκφοβισμός» μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να προσβάλει, να ενοχλήσει, να δυσφημίσει, να γελοιοποιήσει, να εκθέσει αρνητικά, να αποκλείσει κοινωνικά ή ακόμα και να απειλήσει έναν συνάνθρωπό του ή ένα παιδί.
Ποια είναι τα ειδικότερα μέσα που χρησιμοποιεί ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός;
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον Εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το τηλέφωνο (σταθερό και κινητό κι όλες οι εφαρμογές επικοινωνίας), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email), τα γραπτά μηνύματα (text messaging), οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), οι χώροι συζητήσεως στο διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, οι webpages, τα διαδικτυακά παιχνίδια (internet gaming) κ.ά.