Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Ο κινηματογράφος μας θυμίζει συχνά, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ορισμένες σκληρές αλήθειες τις οποίες δυστυχώς τείνουμε να ξεχνάμε στην καθημερινότητά μας...
Δέκα ταινίες - γροθιά στο στομάχι - γύρω από το bullying, τον εκφοβισμό, την ενδοσχολική σωματική ή ψυχολογική βία.
Carrie (1976), του Μπράιαν Ντε Πάλμα
Η 17χρονη Κάρι βιώνει καθημερινά την κακοποίηση, τόσο στο σχολείο από τις συμμαθήτριές της, όσο και στο σπίτι της από την υπερβολικά θρησκόληπτη μητέρα της, όταν τυχαία ανακαλύπτει ότι διαθέτει το χάρισμα της τηλεκίνησης. Μια ταπεινωτική φάρσα ωστόσο τη βραδιά του σχολικού χορού θα οδηγήσει τη νεαρή κοπέλα στα καταστροφικά όριά της. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του μετρ του τρόμου, Στίβεν Κινγκ, πρόκειται για την ταινία που καθιέρωσε τον Ντε Πάλμα.
Karate Kid (1984), του Τζον Άβιλντσεν
Μπορεί να τη θυμόμαστε για τα «wax in, wax out» του κυρίου Μιγιάγκι και την... κουτσή κλωτσιά, ωστόσο πρόκειται για μια από τις πρώτες ταινίες που ασχολούνται -έστω και επιδερμικά- με το φαινόμενο του bullying. Οι απλοποιημένες ασιατικές διδαχές «παντρεύονται» με την αμερικανική λογική της αυτοάμυνας, για ένα τελικό χολιγουντιανό «stand your ground» μήνυμα...
Forrest Gump (1994), του Ρόμπερτ Ζεμέκις
«Run Forrest run...». Ο Τομ Χανκς τρέχει για να ξεφύγει από τους νταήδες και καταλήγει να διασχίζει το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, παρευρισκόμενος σε ιστορικά γεγονότα - των οποίων τη σπουδαιότητα ο ίδιος δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται ποτέ. Ένας ανθρώπινος ύμνος γύρω από το αμερικανικό όνειρο, με έντονα διδακτικό ωστόσο τόνο.
Bully (2001), του Λάρι Κλαρκ

 
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία του προκλητικού Αμερικανού σκηνοθέτη αφηγείται την ιστορία μιας παρέας νταήδων δίχως μέλλον, που σχεδιάζουν και υλοποιούν τη δολοφονία ενός φίλου τους, ο οποίος βιάζει μια κοπέλα από την παρέα.
Το ποτάμι του φόβου (2004), του Τζέικομπ Άαρον Έστες
Σε μια μικρή πόλη του Όρεγκον, πέντε αγόρια αποφασίζουν να εκδικηθούν τον νταή του σχολείου, προσκαλώντας τον σε μια βαρκάδα που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για όλους. Ένα καλογυρισμένο ψυχογράφημα γύρω από την απότομη απώλεια της παιδικής αθωότητας, με δυνατές ερμηνείες από τους νεαρούς πρωταγωνιστές.
Άσε το κακό να μπει (2008), του Τόμας Άλφρεντσον
Σε ένα γκρίζο και παγερό σουηδικό τοπίο, ο 12χρονος Όσκαρ ζει με τον πατέρα του, τον οποίο βλέπει σπάνια, και γίνεται καθημερινά στόχος μιας παρέας νταήδων στο σχολείο. Το μοναχικό αγόρι θα γνωρίσει την επίσης απόμακρη Έλι, η οποία αν και φαίνεται συνομήλική του, είναι στην ουσία ένα... απέθαντο βαμπίρ. Μια εξαιρετική ταινία από τη Σουηδία.
Precious (2009), του Λι Ντάνιελς
Για την αγράμματη, υπέρβαρη Κλαρίς Τζόουνς, η καθημερινότητα είναι κάτι περισσότερο από σκληρή. Ο πατέρας της τη βιάζει, η μητέρα της την χτυπάει, ενώ και στο σχολείο η 16χρονη, με το ειρωνικό παρατσούκλι «Πολύτιμη», βιώνει το μίσος, το ρατσισμό, τη βία. Για να ξεφύγει από την πραγματικότητα, η -για δεύτερη φορά έγκυος από τον πατέρα της- έφηβη φαντάζεται τον εαυτό της πρωταγωνίστρια σε λαμπερά μιούζικαλ. Τρία νέα πρόσωπα θα τη βοηθήσουν να κόψει τους δεσμούς από το προβληματικό παρελθόν της και να χτίσει ένα νέο μέλλον για την ίδια και τα παιδιά της.
Ποίηση (2010), του Τσανγκντόνγκ Λι
Μια ηλικιωμένη, που παλεύει με τα πρώτα συμπτώματα του Αλτζχάιμερ, ζει με το νεαρό εγγονό της σε μια επαρχιακή πόλη της Νότιας Κορέας και αποφασίζει, κάποια στιγμή να αλλάξει τη μονότονη ζωή της, παρακολουθώντας μαθήματα ποίησης. Ταυτόχρονα όμως έρχεται αντιμέτωπη με μια φρικτή αλήθεια, όταν μαθαίνει ότι ο εγγονός της, μαζί με άλλα πέντε αγόρια του, βίαζαν ομαδικά μια συμμαθήτριά τους, την οποία τελικά οδήγησαν σε αυτοκτονία.
Μετά τη Λουτσία (2012), του Μίτσελ Φράνκο
Μετά την απώλεια της μητέρας της, η Αλεχάντρα μετακομίζει σε μια άλλη πόλη μαζί με τον πατέρα της. Στο νέο της σχολείο η έφηβη κοπέλα γίνεται θύμα εκβιασμού, εκφοβισμού και κακοποίησης από τους συμμαθητές της. Η ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη αποτυπώνει τη σκληρότητα μιας νεανικής κοινωνίας δίχως κατανόηση, σε μια ταινία-«γροθιά» για το σχολικό σύστημα που αδυνατεί να προσεγγίσει ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Το παιχνίδι της μίμησης (2014), του Μόρντεν Τίλντουμ
Μανιακός με τις αποκρυπτογραφήσεις και κλεισμένος σε ένα αντικοινωνικό «κουκούλι», έπειτα από το βίαιο εκφοβισμό που υπέστη στο σχολείο, ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ θα σπάσει τους κωδικούς της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma και θα επιταχύνει το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Ο ίδιος όμως θα έχει τραγικό τέλος. Εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, σ'έναν ρόλο που μας φέρνει αναπόφευκτα στο νου τον τηλεοπτικό Σέρλοκ Χολμς του. 

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/568936/deka-tainies-gia-to-bullying#ixzz3V8a2s54F

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου